Artipack Nederland

Regelgeving: Verbod op gratis plastic tassen

Verbod gratis plastic tasPer 1 januari 2016 mag u geen gratis plastic tas meer meegeven aan uw klanten. Het doel is om zwerfvuil op straat en in zee tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen.

Minder plastic afval
In Nederland gebruiken alle consumenten samen ieder jaar zo’n 3 miljard plastic tasjes. Een groot deel belandt in de afvalbak en een ander deel wordt zwerfafval. De Europese Unie heeft daarom alle lidstaten verplicht het gebruik van plastic tassen te verminderen.
Nederland voldoet met het verbod op gratis plastic tassen aan deze Europese verplichting.

De Rijksoverheid wil ook het bewustzijn van consumenten vergroten. Het verbod op plastic tassen kan bijdragen aan duurzaam gedrag, bijvoorbeeld door hergebruiken van een tas. In sommige gevallen mogen levensmiddelen nog wel worden verpakt in dunne plastic tasjes. Namelijk als dit voedselverspilling tegengaat, of als er geen andere manier is deze hygiënisch te verpakken.

Vergoeding voor plastic tas

Klanten krijgen in de winkel geen gratis plastic tas meer, tenzij deze onder de uitzondering vallen. Wanneer u toch een plastic tas wilt, betaalt u daarvoor een klein bedrag. Winkeliers mogen zelf de prijs bepalen. De richtprijs voor een plastic tas is € 0,25. Winkeliers vinden meer informatie bij Verbod op gratis plastic tassen.
Richtlijn Europese unie

Simpel gezegd:
– U verkoopt bijvoorbeeld in een winkel of op een beurs producten: u bent verplicht te laten betalen voor het plastic tasje.
– U verkoopt niets en deelt bijvoorbeeld tijdens een beurs of op straat reclamemateriaal uit: Geen extra kosten voor het uitgeven van het plastic tasje.

Uitzondering verbod plastic tassen:
Verdere uitleg over deze regelgeving en de uitzonderingen daarop is te lezen in de bijgevoegde PDF brochure: Regelgeving plastic tassen: vraag en antwoord

Als alternatief voor de plastic draagtassen welke wel gratis mogen worden meegegeven hebben wij ondermeer de volgende draagtassen:


Geplaatst op 28 oktober 2015 in de categorie Nieuws